„Zdrowo jem, więcej wiem”

W pierwszym semestrze roku szkolnego 2023/2024, dzieci z oddziałów przedszkolnych, wzięły udział w 14 edycji projektu, zorganizowanego przez Fundację BOŚ „Zdrowo, jem więcej wiem”. Patronat honorowy nad projektem objęła Pierwsza Dama, Agata Kornahauser-Duda.
Głównym celem projektu jest:
– wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych,
– uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej,
– edukowanie rodziców, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną.
W ramach edycji jesienno-zimowej, nauczycielki oddziałów przedszkolnych: p. Dorota Kruk, p. Agnieszka Jaskuła i p. Agnieszka Wyrębak, wykorzystując materiały edukacyjne udostępnione przez organizatorów projektu oraz kreatywność własną i dzieci przeprowadziły zajęcia w zakresie edukacji żywieniowej najmłodszych uczniów, uświadamiając im szczególnie znaczenie wpływu zdrowego śniadania na ich w ciągu dnia. Rozmawiano także o wpływie aktywności fizyczne na zdrowie człowieka.
W działania realizowane w ramach projektu zaangażowani zostali także rodzice, którzy m.in. zobligowani byli do przygotowania z dziećmi zdrowego jadłospisu, czy pracy plastycznej na konkurs. Ponadto rodzicom udostępniono materiały edukacyjne w zakresie żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.
Zorganizowano przy tym konkurs plastyczno-techniczny „Zdrowe śniadanie”, w którym udział wzięli, poza dziećmi z grup przedszkolnych, także uczniowie klas I-III. Wszyscy wykazali się dużym zaangażowaniem i kreatywnością.
W nadchodzącym półroczu planowana jest kontynuacja projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”. Dzieci z oddziałów przedszkolnych wezmą udział w edycji wiosennej poświęconej owocom, warzywom i wodzie. Rodzice otrzymają wsparcie w zakresie przekonania „niejadków” do spożywania warzyw.

Skip to content