Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania znany jako „Dzień Zdrowego Śniadania”. Uczniowie i wychowawcy najmłodszych klas naszej szkoły również zaangażowali się w tę akcję. Przygotowali pożywne kanapki lub przekąski i podczas porannych zajęć zorganizowali w klasach wspólne spożywanie śniadania. Śniadanie ma ogromny wpływ na samopoczucie w ciągu dnia oraz na metabolizm u dzieci. Odpowiednie produkty wspomagają pamięć i koncentrację oraz odżywiają mózg dziecka. Celem programu jest więc zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz edukacja najmłodszych przez zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci. W klasach odbyły się również pogadanki i inne formy zajęć, podczas których uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, piramidę zdrowego żywienia oraz rolę śniadania w codziennej diecie. Jedno jest pewne – było pysznie, zdrowo, kolorowo i radośnie! Wierzymy, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.

Skip to content